Lizaki,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Lizaki
Składniki:
· 1 szklanka (200g) cukru
· 1/3 szklanki jasnego syropu kukurydzianego (użyłam golden syrupu)
· 1/3 szklanki wody
· 1 - 2 kropelki naturalnego olejku/ekstraktu o dowolnym smaku (cynamon, cytryna, wanilia itp.)
· kilka kropel barwnika
Ponadto:
· patyczki do lizaków
· termometr cukierniczy
Posmarować olejem marmurowa płytę lub po prostu płaską blachę do pieczenia, można użyć również maty teflonowej (nie trzeba jej smarować).
W rondelku o grubym dnie wymieszać cukier, syrop i wodę, postawić na średnim ogniu i zagotować mieszając od czasu do czasu. Przykryć i gotować około 2 - 3 minut.
Zdjąć przykrywkę, przyczepić termometr do ścianek rondla i zwiększyć ogień - gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop osiągnie temperaturę 143ºC. Zdjąć z ognia i natychmiast ostudzić wkładając dno do większego naczynia z zimną wodą. Postawić na blacie, dodać aromat i barwnik, szybko wymieszać i formować małe 4 cm kółka na blasze. Wcisnąć patyczki, przykryć kropelką syropu i zostawić do zakrzepnięcia na kilka godzin (moje stwardniały w ciągu kilku minut...).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]